torek, 5. oktober 2010

Minho - Viana do Castelo

No, ce naju slucajno se kdo spremlja na tem blogu ... se sva ziva. Zadnje dni sva prezivela v enem od hostlov iz portugalske nacionalne verige hostlov - Pousada di Juventude v Viani do Castelo. To je bil najin tretji hostel iz te verige in bil je sigurno zadnji v zivljenju. Pa ne samo zato, ker sva ze v Portu in sva placala nocitve do 10.10., ko se vracava domov, ampak ker so obupni. financirani so s strani drzave in evropske unije, pa nimajo niti za zastonj internet al pa vsaj toplo vodo v kopalnici. Ma za posrat! Nevem kako lahko privatni hostli za enako ceno al pa za dva evra vec ponujajo pravi luksuz?

No v glavnem, iz Aveira sva, kot je bilo ze receno, prisla v Viana do Castelo. Kljub temu, da na spletni strani hostla poudarjajo, da je bolje ce iztopis postajo prej, sva po najini orientaciji predvidevala, da nekaj smrdi. se dobro, ce bi upostevala njihova navodila bi pesacila vec kot uro. Srecno sva se namestila v hostlu ter vplacala za tri nocitve. Ker je bilo ze pozno in sobota zvecer, ceprav tudi ob nedeljah shoping centri delujejo do 22:00, sva se odpravila na vecerjo v restavracijo. Koncno sva docakala na portugalskem tako znano polenovko oz bakalar. Bilo je odlicno.
 Ko smo ze ravno pri tem, mogoce kdo ve ce je zdravju skodljivo, ker ze osmi dan zaporedoma jeva ribe? pa se kar nama disijo...


No v nedeljo zjutraj pa sva dozivela streznitev. Oblect je bilo treba dolge hlace in pulover. Je tut doma ze tko mrzlo. V noci na nedeljo se je namrec razbesnel vihar, ki ni odnehal do ponedeljka zjutraj. Ker sva placala za tri noci, in ker nama niso hoteli preklicat rezervacije, sva bila prisiljena ostati v Viani do Castelo. Majhno mestece, z nekaj muzeji ter ogromno katedralo na vrhu hriba. Kljub viharnemu dnevu sva skusala izkoristiti dan, kar se da najbolj.
Najprejs sva si ogledala ladjo Gil Eanns. Nekoc ladja za pomoc ribicem v severnem morju, z bolnico, zobozdravnikom, rendgenom in ostalimi pripomocki na krovu. Danes muzej in zanimiv hostel! Midva ga nisva izbrala, ker bi dobila morsko bolezen.
Gil Eanns
Zaradi slabega vremena nama je kmalu zmanjkalo idej kako bi prezivela popoldan. Dolgcas sva nato cel popoldan pregenjala v nakupovalnem centru, ki je bil kljub nedelji popoldan nabito poln. Zvecer pa sva se zopet odpravila na vecerjo. Ne ga srat, spet ribe!
V ponedeljek zjutraj sva se zbudila v soncen dan!
Vidne posledice nedeljskega neurja

V nedeljo nacrtovan izlet sva vrinila v ponedeljek in tako sva poleg Brage popoldan, dopoldan obiskala se Valenço do Minho. Valença do Minho lezi cisto na severu portugalske na meji s Spanijo. Prijetno mestece v srednjeveskem obzidju. Cez reko pelje zelezni most, ki ga je konstruiral sam Eifel, direktno v Spanijo. Tako da sva bila nekaj metrov stran od spanske meje.
Spanija  
Nato sva se nahitro odpravila v tri ure oddaljeno Brago. Mesto Braga nekateri mogoce poznate zaradi nogometa. Sporting Braga se je namrec letos uvrstila v redni del lige prvakov in je skupaj v skupini s Partizanom. Imajo prelep stadion zgrajen za Euro04. Braga je najbolj krscansko mesto na Portugalskem. Ponasa se s kar 34 cerkvami. In to niso majhne cerkvice ampak ogromne katedrale. Zanimiv in en najbolj znanih krscanskih spomenikov pa lezi nekaj kilometrov iz mesta. Tako imenovani Bom Jesus je prislonjen v hrib nad mestom, do cerkve na vrhu pa vodi vec kot 500 stopnic.

Bom Jesus
Vstop v Brago.
No po napornem potovalnem dnevu sva si zopet privoscila vecerjo. Ja, spet ribe. No potem pa ta zanimiv dogodek, ki ga opazujeva ze nekaj casa. Nekje po deseti uri sva od vecerje odsla se na sok v bliznji bar, kjer je sedelo nekje dva ducata mladcev od 20 - 30 let. In le midva sva odstopala od vecine saj nisva pila expressa! Ne predstavljam si pri nas na vecer pred prostim dnevom bara, kjer bi vsa mladina pila kofe??!! Aja, danes je na portugalskem drzavni praznik. Praznujejo 100. (stoto) obletnico republike! Pa vse trgovine so odprte. Tut H&M!

Po tezkih mukah bivanja v Viani do Castelo sva se danes zjutraj koncno odpravila v Porto ter ze obiskala prvo vinsko klet kjer pridelujejo Portovec. Kaj vec o tem jutri.



Ga ze kej nabirate?

2 komentarja:

  1. ja tut pr nas je mrzlo in deževno. drgač pa men se ne zdi nč narobe če skoz ribe jesta. mi je pa čudno, da se jih ne naveličata:) jaa kostanj se je pekel že v nedeljo:)
    uživejtaaa

    OdgovoriIzbriši
  2. se ne mors navelicat, pa se vsakic drugacne jeva!

    OdgovoriIzbriši